Skip Navigation Links
Date generale
Descriere grant
Obiectivele grantului
Publicatii
Contact
Autentificare
Skip Navigation Links
En


Descriere grant

Dupa 1990 contabilitatea firmelor romanesti a fost afectata de mai multe schimbari. Astfel, dupa adoptarea (in 1993) a unui model contabil de inspiratie franceza, sistemul contabil romanesc a trecut, succesiv, de la armonizare (2001) la conformitate (2006) cu standardele internationale de raportare financiara (IFRS). Trecerea la un sistem contabil bazat pe normele IFRS reprezinta o schimbare radicala de paradigma contabila, care, in mod normal, presupune un efort important de asimilare si implementare, ridicandu-se problema identificarii beneficiilor unei asemenea reforme contabile in mediul economic romanesc.

Problema costurilor si avantajelor implementarii normelor IFRS este o tema de cercetare foarte actuala, care devine o preocupare din ce in ce mai importanta atat pentru factorii de reglementare nationali si pentru cei internationali.

O parte dintre membrii echipei de cercetare implicati in acest proiect au realizat o serie studii care au avut ca obiectiv analiza eforturilor de implementare a normelor IFRS in mediul romanesc. Acestea au fost concretizate, in special, intr-o evaluare empirica a costurilor induse de armonizarea contabilitatii romanesti cu reglementarile internationale (Ionascu et al., 2007).

Dar utilizarea unor norme contabile globale, care sa fie recunoscute si aplicate la scara mondiala – asa cum se doreste sa devina si normele IFRS, ar putea oferi o serie de avantaje, iar obiectivul acestui proiect de cercetare este de a se inscrie pe aceeasi directie de avangarda in literatura contabila nationala si internationala, urmarind evaluarea beneficiilor implementarii referentialului contabil international in mediul romanesc.

In literatura de specialitate, este vehiculata ipoteza potrivit careia un sistem contabil performant (cum este si cel bazat pe normele IFRS) determina o raportare contabila de calitate care imbunatateste transparenta si comparabilitatea informatiei financiare, ceea ce are ca efect reducerea costului capitalului pentru entitatile economice. Pana la aceasta data insa, relatia dintre calitatea raportarii financiare, calitatea reglementarilor contabile si costul capitalului nu este clar fundamentata empiric, printre problemele invocate fiind maniera de cuantificare (operationalizare) a calitatii raportarii (Botosan, 1997) sau a costului capitalului (atat a celui propriu, cat si a celui imprumutat). In plus, problematica a devenit mai dificila in conditiile constientizarii existentei unor factori institutionali specifici fiecarei tari care afecteaza costul capitalului independent de prevederile reglementarilor contabile (Bhattacharya et al. 2003; Hail and Leuz 2003). In acest context studiul nostru isi propune sa investigheze cadrul teoretic actual pentru a pune in evidenta si a solutiona inconsistentele conceptuale si metodologice si pentru a identifica cele mai adecvate modele statistico-matematice de testare a ipotezelor. Pe baza acestor rezultate, cercetarea noastra isi propune sa analizeze in ce masura adoptarea normelor contabile internationale (IFRS) duce la diminuarea costului capitalului pentru entitatile care aplica normele IFRS in mediul romanesc.

Drept urmare, cercetarea noastra este cu adevarat una exploratorie, intrucat cercetarile exploratorii vizeaza o problematica ce nu este clar elucidata, avand drept scop determinarea celui mai bun model de cercetare (determinarea variabilelor, operationalizarea lor etc.), a tipului de date si a metodelor de colectare a lor pentru a fundamenta un studiu concluziv.


 


Design [ema] & [fm]